Skip to main content

Trenutak sadašnjostiBudućnost, iz pogleda sadašnjosti, sazidana je od naših nada, od naše mašte, od naših želja. Jedina realnost, u našim životima, je sadašnjost i taj jedinstveni trenutak u kojem postojimo. Naš život je sačinjen od niza takvih trenutaka koje uslovljavaju i potčinjavaju jedan drugi, čineći životnu nit umotanu u klupko iz kojeg život plete mustru kombinujući je sa drugim nitima iz svoje košare.
Šta ako taj jedinstveni trenutak našeg postojanja postane podložan manipulaciji? Šta ako se može pogledati levo umesto desno?
Nalazim se u jednom takvom trenutku i posmatram dešavanja preko puta ulice. Sam moj prelazak preko vlažnog kolovoza, može promeniti ovaj jedinstveni trenutak. Pitanje je, rizikovati promenu ili ne? Pogledati levo, umesto desno?
Gledam desno i primećujem devojku u svetlo plavoj haljini. Deluje pomalo nestabilno na visokim štiklama. Zagledana je u ekran mobilnog telefona i tipka poruku starijoj sestri. Lice joj krasi široki osmeh. Upravo je dobila posao i želi to podeliti sa njom, želi dokazati sestri da nije nezahvalan promašaj. 
Vlažne stepenice su klizave, pokliznuće se, promašiti stepenik i poleteti dole.
Čovek u sivom odelu u ruci nosi aktn tašnu, jako stiska njenu crnu ručku i skreće levo ka stepeništu. U tašni su važna dokumenta koja nosi na overu. On će uhvatiti devojku koja pada stepeništem i pri tom ispustiti svoju tašnu.
Iza ćoška pojavljuje se mladić u vrećastim bermudama i prljavoj majici. Mladić će pokupiti aktn tašnu.
Levo, niz put, jedna uplakana žena ulazi u taksi. Taksista, bivši student psihologije, rado sluša tuđe probleme i deli savete. Pita ženu gde da je vozi a neodlučna žena ne zna. Upravo se posvađala sa svojim ljubavnikom, ne želi napustiti svog supruga i poverava se taksisti. Lakše je ispričati svoju priču strancu čiji sud vas ne zabrinjava, nego poveriti se nekome kome je zaista stalo do vas.
Zaokupljen pričom koju mu pripoveda uplakana žena, taksista neće primetiti čoveka koji mu izleće pred točkove u svojoj poteri za mladićem koji mu je ukrao tašnu. Taksista će kasno zakočiti i čovek će poleteti preko krova njegovog taksija.
Mladić beži što dalje od nesreće i skriva se u jednoj uličici nedaleko od škripe kočnica. Otvara aktn tašnu, iz nje vadi novčanik, mobilni telefon a papire baca u kontejner. Od dilera će kupiti svoje dragoceno prokletstvo, zavući se u svoj brlog, predozirati i umreti.
Taksista će izgubiti dozvolu jer će čovek u odelu podleći povredama na putu do bolnice a žena iz taksija neće ostaviti svog muža. Ona odgovor na svoje pitanje kojeg muškarca odabrati dobija nakon izlaska iz taksija. U stanju šoka odmah zove svog supruga.
Za čoveka u odelu nema spasa, on umire i njegova nit se završava u ovoj priči. U njegovoj nesreći, i izgubljenim dokumentima, poslodavac vidi prst sudbine. Odustaje od spajanja. Zaposleni, neće izgubiti posao a on će već nakon tri meseca naći novog partnera koji će uložiti sredstva u razvoj njegovog projekta.
Devojka u plavoj haljini je padom niz stepenište slomila nogu i firma će umesto nje zaposliti drugog kandidata koji će se u roku od godinu dana ucenama i prevarom uspeti sve do partnerstva u firmi. Ali zato devojka, će se za vreme oporavka posvetiti onome što je oduvek htela raditi, ali nije imala, niti hrabrosti, niti vremena za to. Počeće da piše, a to će joj na kraju doneti ono najdragocenije, pohvalu starije sestre.
Kao i u svakom trenutku tako i u ovom postoji leva i desna strana. Nečiji niz trenutaka se ne može promeniti, ali nečija nit je podložna promenama.
Ako mladić pogleda levo umesto desno, videće policijska kola koja se približavaju mestu nesreće. U svom zamućenom umu će pomisliti da dolaze po njega zbog krađe tašne i prvo što će učiniti je da će se otarasiti dokaza. Baciće neotvorenu tašnu u kontejner i sakriti se u svratištu. Tamo će volonter prepoznati znakove krize, na vreme pozvati hitnu i naći njegovu porodicu. Putovanje koje predstoji momku nije lako i nije kratko, ali će rezultirati rođenjem jednog od najbrilijantnijih naučnika. Naučnika koji će shvatiti kako uhvatiti trenutak sadašnjosti i dati nam mogućnost manipulisanja njime. Naučniku zahvaljujući kojem ja posmatram ovaj trenutak i imam moć da ga u potpunosti promenim, samo treba da pređem ulicu i sprečim devojku da padne. Ali ona mora da padne, jer čovek mora izgubiti tašnu, kako bi je momak ukrao, on mora potrčati za njim i istrčati pred taksi, taksi ga mora pregaziti i taksista mora izgubiti dozvolu, jer ako je ne izgubi danas, sutra će pregaziti petogodišnju devojčicu a ta devojčica mora da živi. U ovom trenutku ne smem ništa učiniti, u sledećem, moram. Moram se pobrinuti da momak pogleda levo.
Devojka se približava stepeništu, momak izlazi iza ćoška, žena ulazi u taksi, čovek u odelu skreće ka stepeništu. Devojka pada, čovek ju hvata, momak uzima tašnu, čovek trči za njim i izleće pravo pred taksi. Želim da sprečim tu nesreću, ali ne smem.
Prolazim pored nesreće i odlazim ka uličici gde je skrovište potražio mladić i dovoljno je samo da on krajičkom oka primeti moju senku. Iza mojih leđa uz zvuk sirene prolaze kola. Usplahireni momak baca torbu u kontejner ne uzimajući novac.
Moje vreme u ovom trenutku ističe. Trenutak je sačuvan a devojčica je za sada spašena.

Autor: Dana Hill
Fotografija: internet

Popular posts from this blog

Odlomak iz 7 poglavlja

Odlomak iz 7 poglavlja romana Četiri elementa - Majčini darovi.

Sedeh sa mojom sestrom u njen poslednji dan. I na taj jedan jedini dan, sam dobila ono o čemu sam maštala kao dete, dobila sam sestru i prijateljicu a kao otkupninu za sve propuštene dane, mi je ostavila ovo malo čudo od deteta, koje se penje na tobogan i svaki put mi mahne pre nego što sedne i spusti se dole, uz osmeh kao da joj je prvi put. „Brini se o Demi,“ prisetih se sestrinih reči, sa bolom u grudima, ništa slabijim od onog koji osetih kad ih je izrekla. „Budi joj majka kad ja to ne budem mogla.“  „U početku ćemo biti sestre, koje mi nismo imale priliku biti,“ prošaptala sam, jer su mi glas ukrale suze.  „Bila sam tako glupa i ljubomorna,“ rekla je tiho, „tog leta, kad ste došli, moj tata je držao za ruku tebe. Tebe, a ne mene. A ti si me gledala sa tolikim obožavanjem... Želela sam da te boli isto kao i mene, da njega boli. Da barem u tom bolu budemo ravnopravni.“  Rasplakale smo se a potom tešile jedna drugu.  „Dosta,“…

Odlomak iz 34 poglavlja

Ožiljak na duši

Priča je uvrštena u moju prvu zbirku priča "Carstvo reči" a kako nabaviti knjigu naći ćete na sledećem linku.

...I dok imam moje anđele ovaj svet mi ništa ne može... Pevao je baršunasti glas, dobro mi poznate, završne reči pesme. Moje pesme. Naše pesme. I bacio me u sećanja. Sada. Upravo sada, kad posle toliko vremena treba da se sretnemo.
.....
Tišinu sparne letnje noći je narušio zvuk klavira i nežnom melodijom me privukao u dnevnu sobu. Zatekla sam ga kako sedi na klupici i jednom rukom vešto prstima prolazi po dirkama klavira dok drugom ljuljuška našu tromesečnu kći. Našeg malog anđela. Našu Anđelu. „Vidi šta smo sad učinili," rekao je mekanim glasom, onim koji je bio rezervisan samo za nju. „Probudili smo mamu," šapnuo je zaverenički. „Divna melodija." „Ako jednom postane hit, kako li ću objasniti ljudima da je nastala zahvaljujući malom seronji i njenoj punoj peleni?" pitao je umiljato Anđelu. „Nije valjda da se napokon..." Laknulo mi je. Danima …